
Wie, wat, waar & hoe
Over ons
Atelier Circuler vzw probeert een antwoord te formuleren op verschillende maatschappelijke vraagstukken. In een lineaire consumptiewereld zoeken wij naar modellen om in en rond Leuven circulaire veranderingen teweeg te brengen. Zo begeven we ons op de scheidingslijnen tussen circulariteit, de bouw- en maakindustrie, creativiteit en duurzaamheid.
Onze werking fungeert als een ecosysteem. Door de samensmelting van verschillende activiteiten zoeken we samen naar een totaaloplossing voor circulaire bouwvraagstukken. Materialen verbinden namelijk alle mensen, organisaties, vzw’s, en bedrijven met elkaar. Iedereen heeft materiaal-noden en -overschotten. Wij spelen in op deze noden door zowel aan vraag- als aanbodzijde circulaire oplossingen aan te bieden.
Waste is just a lack of imagination, nietwaar?
Onze medewerkers
Het Team

Ward
Verkoopverantwoordelijke
Urban Mining

Wannes
Projectmedewerker

Stro
Projectmedewerker

Rens
Coördinator Projecten & Atelierwerking

Johan
Verantwoordelijke
Verkoop Materialenbank

Flynn
IT Beheer

Eva
Projectmedewerker en Communicatieverantwoordelijke

August
Coördinator
Materialenbank
Samen bouwen aan een circulaire toekomst
Onze missie
Te veel waardevolle bouwmaterialen eindigen op de afvalberg. Atelier Circuler zet zich in om deze wegwerpcultuur te doorbreken door hergebruik en lokaal materiaalgebruik te bevorderen. We ondersteunen, stimuleren en inspireren mensen om bewust om te gaan met bouwmaterialen en actief te kiezen voor circulaire oplossingen.
Onze missie is het structureel verkleinen van de afvalberg en het verminderen van de CO₂-uitstoot die daarmee gepaard gaat. We doen dit door krachten te bundelen: we verkleinen de materiaalvoetafdruk en -kosten door het collectiviseren van machines en ruimte en brengen systeemverandering teweeg in stedelijke materiaalstromen. Hiermee dragen we bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN en aan het klimaatcontract van Leuven, met als doel een klimaatneutrale stad tegen 2030.
Samen werken we aan een circulair Leuven, waar materialen waarde behouden en verspilling wordt geminimaliseerd.


Een centrum voor circulaire innovatie
Onze visie
Atelier Circuler vzw streeft naar een toekomst waarin hergebruik van bouwmaterialen vanzelfsprekend is, van ontwerp tot afgewerkt product. We willen als pionier in Leuven en omstreken ingaan tegen de wegwerpcultuur en materialen opnieuw hun waarde geven.
Samen met partners die deze visie delen, zetten we in op een systemische verandering waarin mensen en materialen centraal staan:
- Mensen: We werken samen met sociale tewerkstellingsinitiatieven en maken hergebruikte materialen financieel toegankelijk voor iedereen.
- Materialen: Met onze drie deelwerkingen – Materialenbank Leuven, Open Atelier en Projecten op Maat – bieden we creatieve en circulaire oplossingen voor bouwprojecten.
Door kennis en middelen te bundelen met ons netwerk, versterken we elkaar en versnellen we de transitie naar een circulair maak-ecosysteem. Als centrum voor circulaire bouwinnovatie bouwen we samen aan een toekomst waarin verspilling verleden tijd is en materialen blijvende waarde behouden, voor Leuven en omstreken.
Bouwen aan een duurzame toekomst
In samenwerking met
Toon alle partners
Hoe het allemaal begon
Geschiedenis
Atelier Circuler vzw ontstond in 2017 onder de naam Saté (kort voor Sociaal Atelier) als een polyvalente atelierruimte voor hobbyisten en doe-het-zelvers. Verschillende jonge makers uit het Leuvense deelden een gemeenschappelijke nood aan grote hout- en metaalbewerkingsmachines, alsook een gedeelde werkplaats voor het uitvoeren van maatwerkprojecten.
Niet veel later verhuisde het atelier vanuit een donkere garage naar de site van STELPLAATS, vlak bij het station van Leuven, waar Stad Leuven een initiatief op poten zette voor startende organisaties met een jongerenwerking. Het open atelier werd stelselmatig uitgebreid en een groeiend aantal makers, vrijwilligers en klanten kwam er zich creatief uitleven. De naam Saté werd veranderd in Sociaal Atelier Leuven.
In 2020 werd het aanbod uitgebreid, de werking geprofessionaliseerd en de naam gewijzigd in Atelier Circuler vzw.
Mede dankzij een subsidie van OVAM en de ondersteuning van Stad Leuven, werd het Urban Mining-project opgericht met de bedoeling een steen bij te dragen aan een circulaire maatschappij. Daarbij werd in een stedelijke context op zoek gegaan naar de recuperatie van bouwmaterialen om ze een tweede leven te geven. De professionalisering was gestart en de eerste werknemers werden in dienst genomen. Vervolgens werd in januari 2021 de Leuvense Materialenbank opgericht. In een opslagplaats aan de Leuvense vaart werden alle gerecupereerde materialen opgeslagen en verkocht.
Atelier Circuler groeide en barstte stilaan opnieuw uit zijn voegen, waardoor de Stelplaats niet langer geschikt was. En zo verhuisde Atelier Circuler in 2022 naar een pand van 1.300 m² in Herent, waar de vzw haar doelstellingen verder kan ontplooien. De verschillende deelwerkingen (Open Atelier, Projecten op maat en Materialenbank) werden er samengebracht tot een geheel circulair maak-ecosysteem. De werking werd versterkt met extra werknemers en er werd een nauwe samenwerking opgezet met de sociale tewerkstellingsorganisatie Wonen & Werken vzw. Die is eveneens gehuisvest op de nieuwe site in Herent en biedt cruciale logistieke en operationele ondersteuning aan de werking van Atelier Circuler vzw.